Grande Festa – Wielkie Święto
4 października, 2013Kto jest kto i co gdzie jest?
8 października, 2013Kochani !
W odpowiedzi na prośby naszych ukochanych uczniów, w ostatni piątek piekliśmy gofry. Niech żałuje ten, kto z nami tego nie robił. Nasza kulinarna przygoda zaczęła się oczywiście od zakupów. Razem z Sebastianem i Bartkiem wszystkie potrzebne produkty kupiliśmy supermarkecie koło naszej szkoły.
„Prosty przepis na gofry” przyniosły dwie niesamowite siostry: Asia i Gabrysia. One też przyniosły gofrownicę i pyszne winogrona. Bez gofrownicy Uli z klasy III a ,byłoby naprawdę krucho… A tak upiekliśmy piękne gofry w kształcie serduszek. Podawaliśmy je z bitą śmietaną, owocami, dżemem albo cukrem pudrem. PALCE LIZAĆ!!!
Wszystkim, którzy pomagali przy wypieku smakołyków bardzo dziękuję! Szczególnie dziewczynkom, które zajęły się smażeniem gofrów i włożyły w to wiele serca, i uśmiechu. Dziękuję też: Paulinie za to, że tak profesjonalnie rozreklamowała naszą kulinarną przygodę, Wiktorii, Ani, Ani, Karinie – za porządek, który na nowo króluje w naszej Galerii. Wszystkim, którzy nas odwiedzili,dziękuję za to, że z nami po prostu byli.
Nieobecnym,na pocieszenie podaję przepis na nasze gofry. Spróbujcie! Naprawdę warto! Przepis jest dostępny w rozwinięciu.
no images were found
Gorąco pozdrawiam,
Joanna Bator
PS. Czekam na kolejne propozycje piątkowych spotkań.
PROSTY PRZEPIS NA GOFRY
składnik na ciasto:
2 szklanki mleka
2szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku pieczenia
5 łyzek oleju
szczypta soli
Oddzielone żółtka należy zmiksować z mlekiem, mąką proszkiem do pieczenia, olejem oraz solą na jednolitą masę. Kolejno ubijamy na sztywno białka i mieszamy z wcześniej przygotowanym ciastem. Gofry pieczemy w
rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru. Tak około 6 minut. Podajemy z konfiturą lub cukrem pudrem. Ilość gofrów zależy oczywiście, od wielkości Waszej gofrownicy. Życzę SMACZNEGO!!!